Quiz

De volgende vragen helpen u om uw kennis over de verschillende hartklepprothesen te testen.
De algemene informatie over biologische en mechanische hartkleppen kunt u vinden in 'Praktische informatie', onder het kopje 'Hartklepprothesen'. U kunt hier altijd naar terug gaan als u de informatie nog eens wilt lezen.

 1. Welk type hartklep slijt?

  Biologische klep
  Dit is het juiste antwoord. Doordat de klep gemaakt is van dierlijk of menselijk weefsel kan de klep na een aantal jaren slijten waardoor deze niet meer goed werkt en mogelijk vervangen moet worden.
  Mechanische klep
  Dit is helaas niet het juiste antwoord. Mechanische kleppen slijten nauwelijks en gaan in principe een leven lang mee. Biologische kleppen zijn gemaakt van dierlijk of menselijk weefsel. Hierdoor kan de klep na een aantal jaren slijten waardoor deze niet meer goed werkt en mogelijk vervangen moet worden.
  Weet ik niet
  Mechanische kleppen slijten nauwelijks en gaan in principe een leven lang mee. Biologische kleppen zijn gemaakt van dierlijk of menselijk weefsel. Hierdoor kan de klep na een aantal jaren slijten waardoor deze niet meer goed werkt en mogelijk vervangen moet worden.
 2. Welk type hartklep maakt een tikkend geluid?

  Biologische klep
  Dit is helaas niet het juiste antwoord. Sommige mechanische kleppen maken een tikkend geluid, dit kunt u soms horen.
  Mechanische klep
  Dit is het juiste antwoord. Sommige mechanische kleppen maken een tikkend geluid, dit kunt u soms horen.
  Weet ik niet
  Sommige mechanische kleppen maken een tikkend geluid, dit kunt u soms horen.
 3. Met welk type hartklep moet levenslang antistolling gebruikt worden?

  Biologische klep
  Dit is helaas niet het juiste antwoord. Met een biologische klep hoeft u in principe geen antistollingsmiddelen te slikken, tenzij daar andere redenen voor zijn.
  Mechanische klep
  Dit is het juiste antwoord. De mechanische klep is gemaakt van kunstmateriaal (koolstof, titanium). Doordat de klep gemaakt is van niet-natuurlijk materiaal bestaat er een risico dat er bloedstolsels op de klep gaan zitten. Daarom moet u levenslang antistollingsmiddelen (ook wel genoemd: bloedverdunners) slikken.
  Weet ik niet
  De mechanische klep is gemaakt van kunstmateriaal (koolstof, titanium). Doordat de klep gemaakt is van niet-natuurlijk materiaal bestaat er een risico dat er bloedstolsels op de klep gaan zitten. Daarom moet u levenslang antistollingsmiddelen (ook wel genoemd: bloedverdunners) slikken.